SEÇER, CUMHUR İTTİFAKI’NA SESLENDİ: “SİZ BİZİ SIKINTIYA SOKTUNUZ AMA ASLINDA HALKI SIKINTIYA SOKTUNUZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Nisan Ayı 1. birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıda Başkan Seçer, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bu yana geçen 2 yılda hayata geçirdikleri hizmet ve projelere dair konuştu. Seçer, seçim öncesi verdikleri sözleri bir bir yerine getirdiklerini belirterek, önceki yönetimden devraldıkları borç stokunu da önemli oranda azalttıklarını söyledi.

“Büyükşehir Belediyemizin borç stokunda 838 milyon 593 bin 887 liralık azalma var”

Seçim öncesi verilen sözlerin hayata geçirildiği proje ve faaliyetler ile yönetim anlayışı ilkelerinin anlatıldığı sunumun ardından konuşan Başkan Seçer, “En önemli konu birinci sırada para, ikinci sırada ise insan kaynağı. Kenti ve doğal olarak böyle değerlerimizi iyi sevk ve idare edebilmemiz için bu süre içerisinde mali disiplini sağladık. Şu anki son tabloyu veriyorum: Bizim devraldığımız 2 milyar 246 milyon 949 bin liralık toplam borcumuz, 1 milyar 408 milyon 355 bin lira düzeyine indi. Yani borç stokumuzda sadece Büyükşehir Belediyemizde 838 milyon 593 bin 887 liralık azalma var. MESKİ’yi ayrı tutuyorum, onu da onun genel kurulunda anlatacağız. Demek ki, ‘Belediye hiç yatırım yapmıyor’ şeklinde bir değerlendirme olabilir. Nasıl olabilir? Borçlanma alamadık. 2019’da 164 milyon liralık borçlanma yetkisi ve bankaya borçlanma dışında 2020 yılı içerisinde borçlanma alamadık. Kendi öz gelirlerimiz, İller Bankası gelirlerimiz ve genel bütçe gelirlerinden gönderilen payın dışında Belediyemizin herhangi bir geliri yoktur. Ancak tabi ki yatırım da yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Biten projelerimiz var, devam eden projelerimiz var, ihale aşamasında olan projelerimiz var” dedi.

“2020 yılında proje sayımız 150, biten proje sayımız ise 127”

2019 yılı bütçesinin bir önceki yönetim tarafından gerçekleştirildiğini anımsatan Seçer, şöyle devam etti:

“Mart ayı seçimlerinden sonra 2 milyar 255 milyon liralık bir bütçe devraldık. Kucağımızda bulduğumuz bu. Ama az önce de söylediğim gibi 2 milyar 246 milyon liralık devraldığımız bir borç yükü ile ve tabi ki zorunlu giderler, rutin harcamalar ve cari harcamalarımızı da bunun içine katarsanız aslında çok rahat bir tablo ile biz karşı karşıya kalmadık. 2019 yılında bütçemiz 2 milyar 255 milyon lira iken biz 2020 yılı içerisinde de yaklaşık olarak aynı bütçeyi yaptık. Daha gerçekçi bir bütçe yapalım, dedik. Bu yıl içerisinde de 2 milyar 695 milyon liralık bir bütçe revize ettik. Daha gerçekçi bütçeler yaptık. Bizim 2019 yılındaki bir önceki yönetimin stratejik planındaki, yatırım programındaki proje sayısı 130 adet. Biten proje sayısı 84. Devam eden, başlamayan proje tabloda görüldüğü gibi. Bu projelerin toplamda fiziki gerçekleşme oranı yüzde 45’lerde kalmış ilk yıl. Çok düşük bir rakam. Parasal gerçekleşme oranı da yüzde 54 seviyelerinde yani 376 milyon 696 bin liralık bir ödenek var projeleri gerçekleştirmek için. Bunun sadece 203 milyon 601 bin liralık kısmı gerçekleştirilmiş ve yüzde 54’lük bir oran elde edebilmişiz. Ancak 2020 yılına geldiğimizde proje sayımız 150’ye çıkmış, biten proje sayımız ise 127’ye. Burada ayırdığımız yatırımlara ödenek miktarı 492 milyon lira. Projelerin gerçekleşme oranı yüzde 96’ya çıkmış. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 45’lerden yüzde 96’lara ve parasal gerçekleşme de yüzde 54’lerden yüzde 92’ye yükseldi.”

“İsrafı önlediğimiz zaman paramız kasamızda birikiyor”

Meclis’te görüşülecek faaliyet raporu ile ilgili değerlendirmeler yaptığını belirten Seçer, “Demek ki yapılan bütçe, yatırım programı, harcama ödeneği, yapılan gerçek harcama bunlara baktığınız zaman yüzde 96 gibi projelerde bir gerçekleşme ve harcama tutarında yüzde 92’lik bir gerçekleşme son derece değerlidir” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım bütçesinin toplam bütçeye oranının önemli olduğunu da söyleyen Seçer, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bütçeniz var da ne kadarını yatırıma dönüştürüyorsunuz? Diğerlerini biliyorsunuz, yatırım dışında kalanlar genellikle cari harcamalara gidiyor. Akaryakıt bedeli, elektrik bedeli, personel gideri, rutin harcamalar… Yediğiniz içtiğiniz, belediyenin sabit giderleri… Sizin bütçenizin ne kadarının yatırım bütçesi olduğu da önemli. Biz devraldığımızda bizden önceki yönetim bu oranı yüzde 17 olarak belirlemiş. Yüzde 92’sini gerçekleştirdiğimiz bu projelerin, yatırım bütçesinin toplam bütçeye oranı yüzde 22’ye çıkmış. Yine 2019 yılına göre yatırım bütçesi değişim oranı da 376 milyon liradan 492 milyon liraya çıkarak yüzde 31 seviyelerine ulaşmış. Gelelim bu yıla. Tabi bu yılın içerisindeyiz. Bizim bütçemiz, sizin de onayladığınız bütçe 2 milyar 695 milyon lira ve 169 proje gerçekleştireceğimizi söyledik. Bu projelerin tutarı da 666 milyon lira ve onun da yani yatırım bütçesinin toplam bütçeye oranı yüzde 25 civarında. Yani yüzde 17’de devraldığımız bütçeyi, yüzde 22’ye çıkarmışız 2020’de. Şimdi de yatırım oranının bütçeye oranını yüzde 25 seviyelerine çıkarmışız. Her geçen gün, her geçen yıl bu oranı artırarak daha fazla yatırım hedeflemişiz. Tekrar tekrar altını çiziyorum; yüzde 90’ın üzerinde yüzde 96 gibi bir proje gerçekleşmesi ve harcama gerçekleşmesi yine yüzde 90 üzerinde yüzde 92 seviyelerinde. Borçlanmadan, harçlanmadan bunları yapmak zorundayız. İşlerimiz devam ediyor, devam edecek. Elbette ki eksik kaldığımız noktalar var. İyi olduğumuz noktalar var ve daha iyi olabileceğimiz noktalar var.”

Büyükşehir Belediyesi’nin dairelerinin yaptığı hizmetleri anlatmaya saatlerin yetmeyeceğini ifade eden Seçer, “Ben Belediye Başkanı olmazdan önce belediyenin gelirlerinin fena gelirler olmadığını savundum ve bu gelirlerin akılcı kullanılması durumunda, israf edilmemesi durumunda, gereksiz projelere kaynak ayrılmaması durumunda fevkalade hizmetler yapılabileceğini hep iddia ettim ve etmeye de devam ediyorum. Baktım ki biz israfı önlediğimiz zaman paramız kasada birikiyor. Ama işi takip etmediğiniz, har vurup harman savurduğunuz, proje analizini doğru yapmadığınız, işin arkasını aramadığınız, işinizi ciddiye almadığınız zaman işler kötüye gidiyor” dedi.

Seçer, akılcı yöntemlerle akaryakıt alımlarında yakaladıkları başarıyı anlattı

2 yıl içerisinde önemli tasarruflar sağladıklarını vurgulayan Başkan Seçer, giderlerde önemli kaleme sahip olan akaryakıtın alım yönteminde göreve geldikten sonra değişikliğe gittiklerini belirtti. Başkan Seçer, 2019 yılında yapılan akaryakıt ihalesinde motorinin yaklaşık 108 milyon 523 bin lira, kurşunsuz benzinin 1 milyon 767 bin lira, AdBlue’nun ise 172 bin liralık maliyete sahip olduğunu söyledi. 2019 yılı sonuna kadar motorinde yüzde 1, kurşunsuz benzinde yüzde 0.3 kırım aldıklarını belirten Başkan Seçer, “AdBlue’da bırakın kırımı, yaklaşık maliyetin yüzde 8 üzerine çıkılmış. Bu belgeler burada” dedi.

2020 yılında akılcı yöntemlerle akaryakıt alım oranlarında yakaladıkları başarıya değinen Başkan Seçer, dökme olan motorin birim fiyatı-kırım oranının yüzde 14.8, istasyondan temin edilen motorinin kırım oranının ise yüzde 9.5 olduğunu belirterek, motorinde ortalama kırım oranının yüzde 13.3 olduğunu söyledi. 2020 yılının AdBlue alımına da değinen Başkan Seçer, AdBlue’da kırım oranının yüzde 16 düzeyinde bulunduğunu söyledi.

“20 milyona yakın bir rakam kasamızda kalıyor”

2021 yılına gelindiğinde ise dökme motorin kırım oranının yüzde 11.5, istasyondan temin edilen motorinin kırım oranının yüzde 9.2 olduğunu belirten Başkan Seçer, toplam kırımın yüzde 11 olduğunu vurgulayarak, “Bu kırımları yabana atmayın. Bizim Büyükşehir’imizin, MESKİ’mizin, bağlı kuruluşlarımızın akaryakıt tüketimini göz önüne alırsanız, yaklaşık olarak 15-20 milyon gibi bir rakam, bu yıl için belki de 20 milyona yakın bir rakam kasamızda kalıyor. Bizim son yaptığımız katlı kavşağın yüzde 50’ye yakın maliyetidir. Yani yarım katlı kavşak yapabiliyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

2017’de katlı kavşak maliyeti 64 milyon, 2020’de ise 44 milyon!

2017 yılında yapılan bir katlı kavşakla yeni yapılan Sevgi Katlı Kavşağı’nın ihale maliyetlerini de değerlendiren Başkan Seçer, 2017 yılında yapılan katlı kavşağın bağlantı yollarıyla birlikte toplam yol uzunluğunun 3 bin 104 metre olduğunu söyledi. İki katlı kavşağın da birbirine yakın özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, 2017 yılında yapılan katlı kavşağı bağlantı yollarıyla birlikte yol alanının toplam 57 bin 305 metrekare, Sevgi Katlı Kavşağı’nın ise 50 bin 571 metrekare gibi bir yol alanına sahip olduğunu kaydetti. İki katlı kavşağın ihale maliyetlerini açıklayan Başkan Seçer, “2017 yılında dolar kuru 3 lira 54 kuruş. Bizim ihaleyi yaptığımız gün 7 lira 67 kuruş. Bugün 8 liranın üzerinde. TL cinsinden söylüyorum; o dönemde aynı emsalde yapılan katlı kavşağın belediyeye maliyeti 64 milyon 534 bin lira. Bizim dönemimizde yapılan aynı yapı, aynı proje, birbirine benzer proje. Belki de estetik açısından da bu projenin daha iyi olduğunu da vatandaşlardan gelen dönüşlerden alıyorum. Daha iyi olan bir projenin bize maliyeti 44 milyon 494 bin lira. Bizim dönemde yapılan ihale ve döviz kuru 7 lira 67 kuruş. Döviz kuru o döneme göre çok artmış ama TL maliyeti ne hikmetse azalmış” dedi.

190 günde yarısı yapılan Anıt Katlı Kavşağı’nın kalan yarısı 35 günde tamamlandı

Göreve gelmeden 4,5-5 ay önce yapımına başlanan, 190 gün süren ve yapımı yarım kalan Anıt Katlı Kavşağı’nı göreve geldikten sonra kısa sürede tamamladıklarını da vurgulayan Başkan Seçer, “Yüklenici firmayla problemlerimiz olmasına rağmen, oranın yapılması konusunda mutabakat sağlamışız. 35 gün süre içerisinde bu yapıyı bitirmesini sağlamışız yüklenici firmanın. 19 Mayıs’ta açılışını yapmışız. O köprünün de bize maliyeti 58 milyon 300 bin lira. Ama bir de şeye dikkat edin, bakın, bizim yaptığımız köprünün bağlantı yollarıyla birlikte toplam yol uzunluğu 3 bin 83 metreyken, orası 2 bin 158 metre. Daha düşük. Aşağı yukarı yarı yarıya bir oranda mevcut yeni yapılanla 3’te bir oranında eski yapıyla yarı fazlası yeni yapılanın farkı var. Dolar bazında da bakabilirsiniz. O dönemin döviz kurlarıyla 9 ile 10 milyon lira maliyetli yapılan bu katlı kavşaklar, bugünkü ihale dönemi kuruyla 5 milyon 347 bin dolara yapılmış katlı kavşaklar” diye konuştu.

“Siz bizi sıkıntıya soktunuz ama aslında halkı sıkıntıya soktunuz”

Belediye bütçesini ve imkanlar ölçüsünde hizmetleri artırmaya çalıştıklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Meclisimizin desteği önemli. Geçen yıl muvaffak olamadık. Borçlanma talebi tarafımıza verilmedi. Verilse iyi olurdu. Şu anda faizler aldı başını gitti. O dönemde bu paralar çok akılcı kullanılırdı. Çünkü devlete olan borçlarda, bu borç stokumuz içinde devlete olan borçlar da var ve afaki faizler dönüyor. Yazık oldu. O zaman otururduk, uzlaşırdık ilgili kurumlarla. O da kamu kurumu. İndirim yaptırırdık, öderdik. Faizi bu kadar ödemezdik, halk kazanırdı. Siz bizi sıkıntıya soktunuz ama aslında halkı sıkıntıya soktunuz. Keşke böyle şeyler olmasaydı” ifadelerine yer verdi.

“Doğru yoldayız, halk adına çalışıyoruz”

AK Parti’li bir meclis üyesinin Ankara ile Mersin gündeminin farklı olduğu yönündeki söylemine de değinen Başkan Seçer, “Çok doğru ama keşke o söylediklerinizi buradaki uygulamalarda da harfiyen yerine getirseniz Sayın Başkan. Yani Ankara gündemi burayı etkilediği zaman burada bir mutabakat sağlayamıyoruz. O da kente zarar veriyor. Şu anda faiz oranları almış başını gitmiş. Ama biz her şeye rağmen çok şükür doğru yolda olduğumuza inanıyoruz. Ama şuna inanmıyoruz, bazı eleştiriler gibi, hiçbir şey yapmıyorlar. Buna inanmıyoruz. Ama doğru yoldayız. Halk adına çalışıyoruz. Toplum menfaati adına çalışıyoruz. Gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Buna canı yürekten inanıyoruz, vicdanen de son derece rahatız. Başarılı olacağımıza inanıyoruz. İnşallah kalan 3 yıl içerisinde de sizlerin de desteğiyle çok daha güzel önemli işler yapabileceğimizi düşünüyorum”dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir