KÜÇÜK ESNAF TERZİLER YOK OLMA YOLUNDA

Mersin’de çarşıda bulunan terzi esnafı Oğuz Özer: ‘‘Terziler artık kalmadı yavaş yavaş bitiyor.’’ dedi.

İnsanlık tarihinden beri üzerimizde olan giysilere şekiller verdirmek için terzilere ihtiyaç duyuluyordu. Artık teknolojinin ve sanayinin gelişmesiyle köşe başında bulunan küçük esnaf terziler giderek azalıyor. Mersin çarşı sokağında bulunan Oğuz Özer esnaf terzisiyle yaptığımızda röportajda, “Eski terzilik kalmadı” ifadelerini kullandı.

 

‘‘BENİM İÇİN ARTIK BİR SANAT OLDU DİYEBİLİRİZ’’

 

Terziliğe nasıl başladığını belirten Özer: ‘‘Okumaya hevesli biriydim. Hayat zorlukları nedeniyle okuyamadık. Babamım kendi terzi dükkanı vardı ve orada yanında işe başladım. Terziliği babamdan öğrenerek yavaş yavaş alışmaya çalıştım. Terziliği artık kendime meslek haline getirdim. 20 yıldır bu işi yapıyorum. Benim için artık bir sanat oldu diyebiliriz.’’ ifadelerini kullandı.

‘‘GELENEKSEL TERZİLİK GİDEREK YOK OLUYOR’’

 

Geleneksel olarak terziliğine değinen Özer: ‘‘Geleneksel olarak terzilik giderek yok oluyor. İleriki dönemlerde artık eski ustalara ihtiyaç olacak. Bu ustalarda artık fazla da kalmadı diyebiliriz. Çünkü işlerin giderek azalması ustaların bu işlerden elini çekmesi gerekti. Mağazada alışveriş yapan vatandaşlar, mağazadaki terzilere güvenemeyip bizleri tercih ediyorlar. Bizi tercih eden vatandaşlar ise genelde orta yaşlı insanlardır. Çünkü eskide içinde kalan bir terzilik ruhu var. Mağazada çalışan elaman müşteri memnuniyetine bakamıyor çünkü çok müşteri olunca baştan salma yapmak zorunda kalıyor. Yani o kadar baştan salma iş yaparken bile mağaza terzileri bizi etkiliyor. Yine de biz müşteri memnuniyetini hep ön planda tutuyoruz. Ama işini doğru yaparsan gelen müşteri bir daha gelir. Çok firmanın terziliğini yaptım ama fabrikadaki makinalardan gelen giysiler çok hatalı oluyor. Sağlamlık konusunda  sorun oluyor. Müşteri memnun olmadığı halde hala pahalı ve sorun yaşatılan yeri seçiyor.” şeklinde konuştu.

 

‘‘MODA DEĞİŞTİ ARTIK KİMSE KUMAŞ GİYMİYOR’’

 

Terzilerin yaşadığı sorunları dile getiren Özer: ‘‘Terziler artık kalmadı yavaş yavaş bitiyor. Kiralar pahalandı, İş yapamaz olduk. Kumaş fiyatların giderek artması, 2018 zamları bizi de etkiledi. Zamlar olunca müşteriyi de memnun edemiyorsun. Bu işlerde müşteri memnuniyeti önemlidir. Fiyatların en iyisini müşteriye sunuyorum. Esnaflık kavramı çok önemli müşterilerle hitap şekli, güler yüzlü olmak gerekir. Moda değişti artık kimse kumaş giymiyor. İşte yaptığımız daralma, kısaltma işi bize kalıyor. Eskiden herkes kumaş giyerken, şimdilerde sadece önemli yerlerde kumaş giyiliyor.’’ şeklinde kaydetti.

Özer: ‘‘Bir taraftan Suriyelilerde yer açtı. Bizim işleri terzilik yönünde de etkilediler. Adamlar benden daha çok iş yapıyorlar. Birde şöyle bir şey daha var, Suriyeli vatandaşlar kendi esnaflarından  alış veriş yapıyorlar. Kendi vatandaşı kazansın istiyor. Her açıdan bizi etkiledi diyebiliriz. Ev kiraları ikiye çıktı.’’ dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir