KUNDURA TAMİRCİLERİ GÜNDEN GÜNE AZALIYOR

Kundura tamircilerinin nesli neredeyse tükenmek üzere.Teknolojinin ilerlemesi kundura tamircilerinin de günden güne yok olmasına sebep oluyor.

Yok olmaya yüz tutmuş bir çok meslekten biri de kundura tamircileri. Babadan, dedelerden günümüze kadar ayakta kalmayı başaran kundura tamirciliği, teknolojinin kurbanı olarak günden güne yok olmaya yüz tutmuş durumda.
Eski adı ile Hurmalı Han olarak geçen fakat günümüz de bit pazarı olarak bilinen çarşı kısmında, eski kundura tamircisi Yahya Üstün ile görüştük. Yahya Üstün mesleğine ömür vermiş ve yetmiş yıl boyunca babasından süregelen mesleğine sımsıkı sarılmış durumda.

PARA KAZANMASAM DA HER ZAMAN BU MESLEĞİ YAPARIM

”Para kazanmasamda her zaman bu mesleği yaparım.” ifadeleriyle samimiyetini tebessümlerle dile getiren Yahya Üstün; ”Burası eskiden Hurmalı Han olarak bilinirdi. Dükkanımızın tam karşısında kilise vardı ve bu çarşının iki kapısında da hurma ağaçları bulunuyordu. Hurmalı Han denmesinin sebebi de budur. Daha sonra kiliseyi yıktılar, ağaçlar da öyle kesildi. Karşımızdaki dükkanlar yoktu, bir süre boş olarak kaldı kilisenin yeri, pazar yeri oldu bir aralar sonra herkes kendi dükkanını inşa etti ve bugün bu haline geldi. Köşker ve yemeni işi yapardık biz burada daha önce, babadan gelen meslek, babamız okutmadı bizi, okutmak yerine meslek sahibi etti, tabiki günümüzde pek değer görmüyor artık. Her mahallede neredeyse bir ayakkabıcı bulunuyor, biz burada, bir iki müşteri gelir diye beklerken, en çok parayı teknolojiye ayak uyduranlar kazanıyor. Yine de çok şükür, bu yaşımıza rağmen ayaktayız, ölürsek böyle öleceğiz. Yetmiş yıldır bu meslek içerisindeyim, bu mesleği öğrenmeye yedi yaşında başladım, eskiden işlerimiz çok iyi giderdi. Şimdi yaşlandık, fotoğrafçılar geliyor, turistler geliyor, fotoğraflarımı çekiyorlar, sağolsunlar güzel insanlar, ilgileri bize iyi hissettiriyor.” ifadelerine yer verdi.

Yahya Üstün buruk bir sesle cümlelerine; ”Artık meslek bitiyor, gençlerin hiç ilgisi yok ki nesilden nesile aktaralım, işte görüyorsun, bu mesleği yapanların hepsi yaşını almış insanlar. En fazla beş on yıla kadar bu meslek tamamen bitecek gibi görünüyor.” şeklinde ifadelerle son veriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir