Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde ‘Türkiye’deki Mülteci Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Çalıştayı’ çalışması, İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) Ortak Girişimi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) işbirliği, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansal destek ile düzenlendi. 

Türkiye’deki Mülteci Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Çalıştayı’ ile Türkiye’de yaşayan mültecilerin ekonomiye doğru şekilde kazandırılmasını  sağlamak adına çalışma yapıldı.

Çalıştay toplantısı  8 Mart’ta İstanbul’da başladı. 22 Mart’ta ise Hatay’da  düzenlenerek devam eden toplantı 12 Nisan’da Mersinde son buldu.

Çalıştay kapsamında KOSGEB Mersin Hizmet Merkezi Müdürü Danyal Peker, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Ali Can Kahya, İNGEV Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Arkın Eyvazoğlu konuşma gerçekleştirerek yapılan girişim hakkında bilgilere yer verildi.

 

 

ÇOKER: “15 FARKLI SEKTÖRDE ÇALIŞIYORLAR”

 

Çalıştayın ilk konuşmasını gerçekleştiren İNGEV Direktörü ve Danışma Kurulu Üyesi Berk Çoker, “Mülteci girişimciliği üzerine çalıştık ve ilk önemli projeyi 2016 yılı Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirdik. İstanbul’da Dünya İnsani Zirvesi ile çalışmaya başladık. İstanbul’daki mülteci gençleri desteklemek için kapasite artırımı konusunda sunum birçok sunum yaptık. Ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na 2050 yılında yaşlı bakım analizi ve ülkeye mali yükü üzerine akademik danışmanlık hizmeti verdik. 2018 yılında başlayan bu yeni projemiz için İstanbul ve Hatay’ın ardından Mersin’e geldik. Şu anda Türkiye’de 10 büyük şehirde 7-8 bin civarında Suriye sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 5 milyar dolar kapitalle Türkiye ekonomisine katkı sağlıyorlar. 15 farklı sektörde çalışıyorlar. Onların Türkiye’ye gelmesi bizim için de önemli çünkü 450 milyonluk Arap coğrafyasına açılımımıza destek oluyorlar. Bu çalıştayların yanında iki ay önce Mülteci Danışma Hattı kurduk.  Ve şirket kurulumlarında ve sonrasında destek olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.”

 

TAŞKIN: “MÜLTECİLER KENDİLERİ PARA KAZANMAK İSTİYOR”

 

Mültecilerle ilgili hedeflerini aktaran UNHCR Türkiye Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın ise: “Çünkü artık bir kişi zorla yerinden edilince 10 yılları aşkın süre mülteci konumunda kalıyor. Suriye Savaşı’nın 7’nci yılındayız. Bu nedenle artık mülteci insan kaynağından faydalanmamak, toplumun üretken bireyleri haline gelmemeleri büyük bir kayıp oluyor” ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Taşkın artık mültecilerinde para kazanmak istediğini belirtti. Taşkın: “Türkiye’de yalnızca Suriye kökenli 3,5 milyon nüfustan bahsediyoruz. Neredeyse küçük bir Avrupa ülkesi nüfusu kadar. Biz istiyoruz ki mülteciler bulundukları ülkelerde, bulundukları süre boyunca üretken kişi olsun. Bu bakış açısı ile program yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

UÇAR: “ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

 

 

Toplantını son bölümünde söz alan MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar yaptıkları çalışmaları dile getirdi.

2012 yılından bu yana Mersin’de  yerleşen Suriyeli nüfusa yönelik projelerde yer aldığını ve katkı sunduğunu ifade eden Uçar: “Bu projeler genellikle mesleki eğitime yönelik olurken, bizler bunun bir ihtiyaç olmakla birlikle, girişimciler ve işadamlarına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini de hep vurguladık” diye konuştu.

Uçar: “Bizler diğer üyelerimiz kadar onların da sorunları ile yakından ilgileniyor, verdiğimiz hizmetlerden en iyi şekilde faydalanmaları için çaba harcıyoruz. Bir araya geldiğimiz toplantılarda vurguladıkları en önemli sıkıntılardan birisi de mevzuatı takip etme noktasında yaşadıkları sorunlardı. Bu anlamda kurulan danışma hattının çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz” diyerek cümlelerini tamamladı.