Lokmanoğlu: ‘Cumhuriyetimize ve Denizciliğimize Kalıcı Eserler Bırakmak İstiyoruz”

Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetimi düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Odanın eğitime desteklerini hakkında bilgi veren MDTO Yönetim Kurulu Cihat Lokmanoğlu eğitime yatırımları ile Cumhuriyetimize ve denizciliğimize kalıcı eserler bırakmak istediklerini söyledi.

 

 

Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetimi düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelerek Oda’nın eğitim yatırımları hakkında bilgi verdi.

 

Hem deniz ticareti hem de deniz güvenliği açısından nitelikli insan kaynağına sahip olmayı ülkemizin ekonomik ve stratejik çıkarları açısından zorunlu gördüklerini belirten MDTO Yönetim Kurlu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, insan sermayesine yatırımın ekonomik kalkınmaya etkisine inandıklarını ve en büyük yatırımlarını eğitim alanında yaptıklarını kaydetti.

 

Bu doğrultuda Oda’nın kendi adını taşıyan ve 14 senedir himayelerinde olan Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinin eğitim binasını yaptırdıklarını, Mersin Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokuluna Simülasyon Merkezi desteği verildiğini ve son olarak Mersin Üniversitesi için denizcilik fakültesi binasını inşa ettiklerini söyledi.

 

Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü Çok faydalı Sonuçlar Getirdi

Mesleki eğitimin öneminin giderek daha çok anlaşıldığını dile getiren Lokmanoğlu,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’nün meslek liselerinin  eğitim kalitesini yükselttiğini, söz konusu protokol ile proje okul olarak belirlenen meslek liselerinin oda ve borsaların kontrolüne verildiğini ve bu iş birliğinin eğitimin niteliğinin yükselmesi açısından çok faydalı sonuçlar getirdiğini  söyledi.

 

MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 2018 yılında MEB tarafından proje okullar kapsamına, bir sonraki yılda da Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamına alındığı bilgisini veren Lokmanoğlu, yapılan iyileştirmelerin ardından okulun, Bakanlıkça yapılan kalite denetiminde 100 tam puan almayı başaran tek denizcilik lisesi olduğunu; yeterlik ve STCW sertifikası denetimlerinde ise 44 adet eğitim verme yetkisi aldığını, okulun eğitim ve donanım kalitesi nedeniyle 2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığınca hizmet içi eğitim merkezi olarak belirlendiğini söyledi.

 

Okula verilen yabancı dil desteğini de anlatan Lokmanoğlu, ‘Denizcilik öğrencilerimizin meslek hayatına atıldıklarında yabancı dil sorunu yaşamaması için Odamızın girişimleri ile Denizcilik lisemizde, 2021 yılından beri müfredata ek İngilizce dersleri veriliyor. Öğrencilerimiz en az 10 saat ek İngilizce dersi alıyor.  Anadilleri İngilizce olan eğitmenler, okuldaki mevcut yabancı dil öğretmenleri ile birlikte derse katılıp, öğrencilerin yabancı dil pratiklerine katkı sağlıyor. Başlattığımız bu uygulamanın faydalı olduğunu gördük. Bu nedenle gerek denizcilik lisemizde gerekse diğer denizcilik liselerinde hazırlık sınıfının açılması için TOBB ve MEB nezdinde girişimlere başladık’ diye konuştu.

 

‘Eğitim alanındaki en büyük yatırımımız denizcilik fakültesi’

 

Eğitim alanındaki en büyük yatırımlarının ise Mersin Üniversitesi için inşa edilen  denizcilik fakültesi olduğunu söyleyen Lokmanoğlu şunları söyledi:

“Odamızın önceki yatırımı olan MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin inşasında olduğu gibi denizcilik fakültesini de IMO’nun Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin standartlarını belirleyen STCW konvansiyonuna uygun olarak inşa ediyoruz.

Projede malzeme kalitesine ve üst düzey teknoloji kullanımına azami özen gösteriyoruz.  Fakülte; 16 bin 500 metrekare kapalı ve 8 bin metrekare açık alanı ile; laboratuvarları, dalga havuzu ve simülasyon merkezi ile büyük bir eğitim kompleksi olarak Mersin Üniversitesi’ne devredilecek. Odamızın adını taşıyacak bu fakülte Türkiye’nin en gözde denizcilik fakültelerinden biri olarak inşa ediliyor.

Üniversite ile iş birliğimiz fakülte tamamlandıktan sonra da eğitmen desteği ya da Avrupa’daki denizcilik fakülteleri ile kardeş okul protokolü yapılması gibi konularda devam edecek.

Kaba inşaatı tamamlanan, ince inşaatını ise 2024 yılının ilk yarısında tamamlamayı planladığımız fakülte ile Cumhuriyetimize ve denizciliğimize kalıcı eserler armağan etmenin gururunu yaşayacağız.”

 

Başkan Lokmanoğlu, gazetecilerin soruları üzerine Mersin Limanı’nın büyüme projesi, Taşucu Tersanesi, Ana Konteyner Limanı konularında da değerlendirmelerde bulundu.

 

Limanın genişlemesi konusunda çok eksik ve yanlış bilgi bulunduğunu söyleyen Lokmanoğlu, dünyada gemi boylarının büyüdüğünü, büyük gemilerin Mersin’e gelmesi için mevcut rıhtımın uzaması gerektiğini söyledi. Genişleme Projesi’nin liman sahası içinde olduğunu işaret eden Lokmanoğlu, Atatürk Parkı’nın önünün doldurularak istif sahası yapılacağı bilgisinin doğru olmadığını kaydetti.

 

Liman genişleme projesinin Mersin’i 4-5 sene daha götüreceğini daha sonra kapasitenin yine yetmeyeceğini anlatan Lokmanoğlu, Ana Konteyner Limanı’nın mutlaka Mersin’e yapılması gerektiğini bunun için lobi çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

 

Taşucu’nda yapılması planlanan tersane için 15-20 senedir çaba gösterdiklerini belirten Lokmanoğlu, mahkemeler ve ÇED iptalleri ile bunun mümkün olmadığını, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hiç tersanesi olmadığını ve bunun ülkenin güvenliği açısından da olumsuz bir durum olabileceğini söyledi.

Tersanede söküm yapılacağı bilgisinin doğru olmadığını ifade eden Başkan Lokmanoğlu gemi söküm işinin Türkiye’de sadece Aliağa’da yapıldığını belirterek ‘Taşucu’nda planlanan tersane alanı hem filomuz hem de ticari gemiler açısından çok ideal bir yerde. Hayata geçirilebilseydi bu gemilerin bakım onarım hizmetleri burada verilebilirdi’ dedi.

 

Düzenlenen basın toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedi Canatan, Yönetim Kurulu Üyeleri Atahan Çukurova, Bekir Yıldız, Yönetim Danışmanları Ali Adalıoğlu ve Emekli Amiral Fuat Gedik ve Genel Sekreter Kpt. Mesut Öztürk ve Genel Sekreter Yardımcısı Gülşen Akyıldız katıldı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir