BALIK ÇİTFLİĞİ DÖNEMİ..!

Mersin balık pazarında denizde balıkların azalması ve fiyatların artması sonucu balık satışları düştü!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denizde az olan cins balık avlamasına yasakları devam ediyor. Denizdeki yanlış avlamalar balık üretimini yavaşlatıp balık pazarını da olumsuz etkiledi.

Balık pazarında esnaf Yücel Çınar ile yaptığımız balık avlamaları hakkında röportajda, denizde avlanmaların fazla olmadığından artan fiyatlarla satışların da fazla olmadığını vurguladı. Tezgahta bulunan balıkların çoğunun çiftlik balığı olduğunun altını çizdi.  Lagos balığı 5 yıldır yasaklama avında yer aldığını, dil balığı 2017 yılının son aylarında yumurtlama dönemi yasaklama getirildiğini, yasaklama artık dil balığı için 2018 başlarında kalktığını belirtti.

 

‘‘ÇİFTLİK BALIKLARI SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE BESLENİLİYOR!”

 

Çiftlik balığının olması kedileri için iyi olduğunu belirten Yücel Çınar: ‘‘Denizde balık az olduğunda tezgahta da balık az alıyor. Çiftlik balıkların olması hem bizim için iyi hem de türü az olan balıkların çoğalması için iyidir. Çiftlik balıkları da bu normal diğer balıklar gibi ne kadar denizin içindeki yiyeceklerle beslenmese bile sağlıklı bir şekilde besleniliyor. Çiftlik balıkların  veteriner kontrolünde sağlıklı bir üretim yapılmaktadır. Çiftlik  balıklarında 300-400 gr balıklar 1 yılda ancak yetişiyor.  3 ayda bir balık 100 gr büyüyor. Her türlü balıklarda çiftlik balığında yetişemiyor. Dil balıkları çiftlik balıklarında yetişmez. Yasaklama getirildi. Çünkü renkleri tutturulamıyor. Ondan dolayı dil balığı yetiştirilemez. Denizdeki dil balığı yasağı kalktı. Yumurtlama dönemi geçtikten sonra avlama oluyor.’’ şeklinde konuştu.

‘‘BALIK PAHALI, MÜŞTERİ AZ’’

 

Balık fiyat artışlarını dile getiren Çınar: ‘‘ Balıklar bu yıl fiyat olarak yüksek, nedeni denizde bilinçsiz avlanmadan kaynaklanıyor. Piyasaya kimse uymuyor. halk deniz balıklarını tercih ettiği kadar çiftlik balıklarını tercih etmiyor. Denizde de balıklar az oldu mu işlerimizi düşürüyor. Piyasa çok kötü, hem balık yok hem iş yok, balık pahalı, müşteri az.’’ ifadelerini kullandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir