Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un hayata geçirdiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat projesini yürüten AKKUYU NÜKLEER A.Ş. çalışanlarına yönelik olarak ilk kez düzenlenen “Gençlik Bi̇li̇msel-Prati̇k Konferansı” Silifke’de gerçekleştirildi. AKKUYU NÜKLEER A.Ş’nin genç uzmanlarının katıldığı konferansın açılışında, Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Kurumsal Fonksiyonlar, Altyapı Projeleri ve Kamu Kurumları ile İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aleksey Frolov da yer aldı.
Konferans, verimliliği artırmayı, üretimi modernleştirmeyi, yeni teknolojileri ve modern yönetim yöntemlerini tanıtmayı amaçlayan “Üretim Projeleri Yarışması” formatında gerçekleştirildi. Genç çalışanlar konferans ile potansiyellerini gerçekleştirme, iş süreçlerini iyileştirmeye yönelik fikirleri hayata geçirme, deneyimleri paylaşma ve yeni şeyler öğrenme fırsatı elde etti.
Etkinlik kapsamında ayrıca farklı seviyelerdeki şirket yöneticilerinden oluşan jüri, konferansın final programında yer alan en iyi 13 sunumu seçti. Konferans; ekipman kalite kontrolü, iş süreçlerinin optimizasyonu, maliyet yönetimi, çevresel ve teknolojik güvenlik seviyesinin artırılması olmak üzere dört ayrı bölüme ayrıldı.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva konferansa ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride Yap-Sahip Ol-İşlet (build-own-operate) modeli kullanılarak gerçekleştirilen ilk projedir. Bu, AKKUYU NÜKLEER’in nükleer santralin tasarımı, yapımı, işletmesi, bakımı ve işletmeden çıkarılmasını kapsayan yaşam döngüsünün tüm aşamalarından sorumlu olduğu anlamına geliyor. Bu aynı zamanda NGS personelinin eğitimi ve yetkinlik gelişimi için de geçerlidir. Genç uzmanların eğitimine özel önem veriyoruz. İlk Gençlik Bilimsel-Pratik Konferansı, meslektaşlarla fikir ve deneyim paylaşımı için bir platform sağlamak, şirketin bölümleri arasındaki etkileşimi güçlendirmek ve dış etkinliklere katılım için adayları seçmek gibi birçok görevi aynı anda yerine getirmektedir. Sunum programı çok yoğundu. Tüm meslektaşlarımız iyi hazırlanmıştı ve mükemmel sunumlar yaptılar. Artık projemizi sektörel ve uluslararası konferanslarda onurla temsil edecekler. Rosatom Kurumsal Akademisi’nin katılımını ve desteğini de özellikle vurgulamak isterim. Onlar da harika bir iş çıkardılar ve konferansın başarılı geçmesini sağlamak için her şeyi yaptılar.”
Gençlik Bilimsel-Pratik Konferansı, Rosatom Kurumsal Akademisi’nin desteğiyle gerçekleştirildi. Konferansın moderatörlüğünü yapan Rosatom ANO Kurumsal Akademisi Güvenlik Kültürü Geliştirme Merkezi Müdürü Ivan Polishchuk, “Büyük ölçekli ve unutulmaz bir etkinlik oldu. Sunumların karmaşık konusu dinleyicileri korkutmadı, herkes ilgiyle dinledi ve tartışmaya katıldı. Akkuyu NGS projesinde Türk ve Rus uzmanlar arasında yakın bir iş birliği söz konusudur. Etkinliğin sonucunu değerlendirirken, birbirlerini mükemmel bir şekilde anladıklarını söyleyebilirim. Akkuyu NGS projesi, ilk güç ünitesinin faaliyete geçmesi olmak üzere kilit bir aşamaya yaklaştığı için bu konferans çok önemli ve tam zamanında yapılıyor” dedi.
İnşaat İşleri Birimi Kıdemli Uzmanı Dmitry Kapman da, “Konferansa katılım, çalışmalarınızı şirketin diğer bölümlerinden meslektaşlarınızla paylaşmak ve diğer alanlardan kendiniz için yeni bir şeyler öğrenmek için harika bir fırsattı. Akkuyu NGS projesinde yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor ve her biri kendi alanında yüksek nitelikli uzmanlar. Ben Akkuyu NGS inşaatı sırasında iç koruma kabının metal yapılarının montajına ilişkin genel bir sunum gerçekleştirdim. Konuşmam sırasında jüri üyelerinden sorular, çalışmamın yönünü ayarlama ve sunumu bu alandaki diğer çalışmalar arasında konumlandırma konusunda öneriler aldım. Deneyimli yöneticilerin geri bildirimleri çok faydalı oldu” şeklinde konuştu.
Havalandırma ve İklimlendirme Bölümü Soğutma Ünitesi Operatörü Yusuf Furkan Tankal, Meslektaşlarım ve ben düzenli olarak Akkuyu NGS inşaat sahasında teknik gezilere katılıyoruz. İnşaat ve kurulum sahalarını izlemek üzere toplanan verileri görselleştirmek için bir sistem geliştirdik. Bu, personele zaman kazandırdı ve saha güvenliğini daha da artırdı. Konferansta konuşma yaptığım ve meslektaşlarıma işimin önemini anlattığım için mutluyum” diye konuştu.
Konferansta sunulan birçok proje jüri üyelerinin yoğun ilgisini çekti. En dikkat çekici ve akılda kalıcı sunumlardan biri de Onarım Bölümü Kıdemli Uzmanı Mustafa Atahan Kisecik’in Akkuyu NGS hidroteknik yapılar projesinin modernizasyonu ve santralin işletme ve bakımını nasıl etkileyeceğine ilişkin sunumdu. Sunumda su deşarj yapısı yerleşiminde alternatif yöntemler sağlayan teknik çözümün uygulanmasının deniz ekosistemlerinin korunmasına yönelik önlemlerin etkinliğini artıracağı ve Akkuyu NGS projesinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olarak gerçekleştiriyor olduğu vurgulandı.
Onarım Yönetimi Bölümü Baş Uzmanı Emre Bozkurt Yortanlıoğlu ise, Akkuyu NGS güç ünitelerinin devreye alma ve işletme aşamasında ekipmanların güvenli işletimi konusunda bir gelişme önerdi. Konuşmacı, ekipman alımından personel eğitimine ve idari etkileşim planının geliştirilmesine kadar teknik çözümün uygulanmasının tüm aşamalarında çalıştı.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’nin genç uzmanları tarafından öne sürülen yenilikçi önerilerinin yakın gelecekte üretim tesislerinde uygulanması ve Akkuyu NGS’nin işletme kalitesinin artırılmasına yardımcı olması hedefleniyor. |