MERSİN BÜYÜKŞEHİR İLE YÖRÜKLERİN KARA ÇADIRI AYDINLANMAYA DEVAM EDİYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tarım ve hayvancılığa yaptığı desteklerle, kırsal kalkınmanın öncüsü olmaya devam ediyor. Mersin’de yaşayan Yörük ailelerin kara çadırlarına ışık olan Mersin Büyükşehir sayesinde ailelerin yüzü gülmeye devam ediyor. Elektrik olmadığı için çoğu işlerini gündüz yapmak zorunda kaldıklarını anlatan ve Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde artık her istedikleri zaman işlerini kolaylıkla halledebilen Yağmurkaya ailesinin mutluluğu gözlerinden okunuyor.

Büyükşehir’in güneş panelleri Yörük aileleri karanlıktan kurtarıyor

“Güneş Topluyoruz Sizin İçin” sloganıyla hayata geçirilen ‘Güneş Paneli Desteği’ projesi, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan konar-göçer ailelerin ve arıcılık yapan üreticilerin yaşamlarına katkı sunmayı sürdürüyor. Güneş paneli desteği sayesinde elektriğe kavuşan Yörük aileler karanlıktan kurtuluyor.

Yenişehir İlçesi Değirmençay Mahallesi’nde yaşayan Asiye ve Ali Yağmurkaya çifti de çadırda yaşayan ve geçimini küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle sağlayan Yörük ailelerden bir tanesi. Özellikle Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kadınları ve küçük aile işletmelerini önemsediğini bildiğini belirten ve bir kadın olarak projeye kendisi başvuran Asiye Yağmurkaya kadınların istedikten sonra her işi başarabileceğine güzel bir örnek oluyor.

Bu destek Yörük çocuklarının eğitim hayatlarına da katkı sunuyor

Çiftin, Açıköğretim lise son sınıfta okuyan Hasan Hüseyin ile 7. sınıfta okuyan Fatih Efe isimlerinde de 2 çocuğu bulunuyor. Çocuklar akşamları güneş paneli sayesinde aydınlanan çadırlarında rahatlıkla derslerine çalışabiliyor. Mersin Büyükşehir bu sayede, tarımsal alanda bir hizmet sunmanın yanı sıra, Yörük çocuklarının eğitim hayatlarına da katkı sağlayarak, her alanda ‘eğitimde fırsat eşitliği’ yaratılabileceğini gösteriyor.

Asiye Yağmurkaya: “Hayatımız aydınlandı, karanlıktan kurtulduk”

Güneş paneli desteğine başvuru yapan küçükbaş hayvan yetiştiricisi Asiye Yağmurkaya da, Mersin Büyükşehir’in sayfalarını takip ettiğini ve bu projeden de bu sayede bilgisi olduğunu anlattı. Aldığı güneş panelinden duyduğu memnuniyeti de aktaran Yağmurkaya, “Her konuda kadınları önemseyen ve destekleyen Vahap Başkanımız bize de destek oldu. Gittik, başvurumuzu yaptık ve panelimizi aldık. Panelimizden de memnunuz. Çadırımız aydınlandı, enerjimiz de oldu. Şarjımızı doldurabiliyoruz ve ışığımız oluyor. Bunu almadan önce hayatımız karanlıktı, zifiri karanlık gibi bir şeydi. Panel olmadan enerji olur mu, olmaz” diye anlattı.

 

Güneş paneli desteğine kavuşmadan önce çoğu işlerini gündüz yapmak zorunda olduklarını ifade eden Yağmurkaya, “Karanlık olduğu için yemeği akşam yapamıyorduk. Mecburen gündüzden yapmak zorundaydık. Şimdi akşam da olsa hayvanlarımızın işlerini hallettikten sonra aydınlıkta yemeğimizi yapabiliyoruz. Çocuklarımız ışığın şavkında dersine çalışabiliyor, televizyonumuzu rahat izleyebiliyoruz, yemeğimizi rahat yiyebiliyoruz. Hayatımız aydınlandı, karanlıktan kurtulduk. Öncesinde işlerimizi el lambalarıyla yapmak zorundaydık, onlarla çalışıyorduk. Şimdi geç de olsa akşam ışığın şavkında her şeyimizi yapabiliyoruz” dedi. Aldıkları destekten dolayı da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkürlerini ileterek, kadınlara da seslenen Yağmurkaya, “Her kadın başarabilir, her kadın yapabilir, her kadın başvuruda bulunup, tarımsal desteğini alabilir. Hiçbir kadının başaramayacağı bir iş yok” diye konuştu.

Ali Yağmurkaya: “Destek sayesinde çadırımız aydınlandı”

Ali Yağmurkaya ise, eşi Asiye Yağmurkaya’nın Büyükşehir’in web sitesinde güneş paneli desteğinin duyurusunu görüp başvurmasının ardından destekten yararlanmaya başladıklarını anlattı. Güneş panelinin hem iş hem günlük hayatta kendilerine büyük kolaylık sağladığını aktaran Yağmurkaya, “Eskiden akşam vakitlerinde karanlıktaydık, ışıldakla veya çapa motorunun aküsüyle idare ediyorduk. Şimdi çadırımız aydınlandı. Vahap Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Işığımız sayesinde aydınlandık” dedi. 2 çocuğunun da eğitim gördüğünü ve panel sayesinde aydınlık ortamda ders çalışabildiklerini söyleyen Yağmurkaya, “Çok faydasını görüyoruz. Vahap Başkan’ın böyle projelere devam etmesini devamını diliyoruz” diye konuştu.

Hasan Hüseyin Yağmurkaya: “Akşamları ışığımızı yakıp dersimize çalışabiliyoruz”

Lise son sınıfta eğitim gören Hasan Hüseyin Yağmurkaya da, desteğin kendilerine çok katkısı olduğunu söyleyerek, “Akşamları ışığımızı yakıp dersimize çalışabiliyoruz. Önceden akşam vakitlerinde hiç ışığımız yoktu, telefonları ve lambaları şarj etmek için köye götürüyorduk. Gündüz keçileri güdüyoruz akşam eve gelip sıcak sıcak yemeğimizi yiyebiliyoruz. Eskiden yemeğimizi bile erkenden yapıyorduk, sonra ısıtıp yiyorduk. Çok iyi katkısı oldu” ifadelerine yer verdi.

Durmaz: “Projemize yoğun ilgi ve talep olduğu için tüm hızımızla devam ediyoruz”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Zeynep Durmaz da, 2024 yılı içerisinde toplam 400 üreticiye güneş paneli desteğinde bulunduklarını; bunların 150 tanesinin arıcılar, 250’sinin de küçükbaş hayvan yetiştiricileri olduğunu belirtti. Durmaz, bu desteği 2023 yılında da 360 üreticiye sağladıklarını ifade ederek, “Projeye çok talep ve yoğun ilgi olduğu için bu yıl da bu projenin devamı niteliğinde oldu. 2023 yılında 54 kadın üreticimiz; 2024 yılında da 52 kadın üreticimiz bu projeden faydalanmış oldu” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir