Akkuyu NGS ekibi, Uluslararası Atomskills Şampiyonasına katıldı

Farklı ülkelerden yaklaşık 2 bin nükleer endüstri temsilcisi, mesleki yeterliliklerini sergiledi

08 Temmuz 2024, Yekaterinburg, Sverdlovsk bölgesi, Rusya. Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) çalışanlarından oluşan 16 kişilik ekip, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bu yıl 9’uncusunu düzenlediği Mesleki Mükemmellik Endüstri Şampiyonası AtomSkills-2024’e katıldı.

Katılımcılara mesleki niteliklerini, kariyer gelişimlerini, becerilerini ve yeteneklerini geliştirmeleri için fırsatlar sunan uluslararası yarışmada Türkiye’yi Akkuyu NGS’de görev yapan genç mühendisler Yunus Emre Saldıran ve Berk İlbay temsil etti.

Yekaterinburg Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Rusya, Belarus, Mısır, Kazakistan, Çin, Bangladeş, Endonezya, Güney Afrika, Hindistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Türkiye’den ekipler yer aldı. Katılımcılar 42 mesleki yeterlilik kategorisinde becerilerini sergiledi.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. ekibi, çevrenin koruması, enerji tesislerinin teknolojik sistemleri, radyasyon kontrolü, üniversal torna tezgahlarında çalışma, tahribatsız muayene, analitik kontrol, elektrik tesisatı olmak üzere 7 kategoride yarıştı.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh şampiyona ile ilgili olarak, “Akkuyu NGS’de 300’den fazla Türk mühendis çalışıyor. Her biri Rus üniversitelerinde nükleer enerji mühendisliği alanında iyi eğitim aldı. Şantiyede, atölyelerde, nükleer bilginin Akkuyu NGS’deki kıdemli meslektaşlarımızdan genç uzmanlara doğrudan aktarılmasına büyük önem veriyoruz. AtomSkills, nükleer mesleklerin prestijini artırıyor, kazanılan bilgileri gösterme, nitelikleri geliştirme ve diğer ülkelerden nükleer mühendislerle yetkinlik alışverişinde bulunma fırsatı sağlıyor. Bu yaklaşım, mesleki gelişim ve tecrübe birikimi açısından son derece önemli. Türkiye Cumhuriyeti, genç nükleer endüstri çalışanlarıyla gurur duyabilir” dedi.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Birinci Kademe Reaktör Atölyesi Baş Reaktör Kontrol Uzmanı Yunus Emre Saldıran ise yarışmayla ilgili izlenimlerini şu sözlerle paylaştı: “AtomSkills’e ilk kez katılıyorum. Bir 3D model geliştirmenin yanı sıra teknik dokümantasyon oluşturma ve hata bulma görevlerini yerine getirmem gerekiyordu. Çok ilginç ve öğretici bir deneyimdi. Tüm meslektaşlarıma mesleki beceri şampiyonasına katılmalarını tavsiye ediyorum. Bu yarışma geliştiriyor, birleştiriyor ve motive ediyor.”

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Radyasyon Güvenliği Departmanı Uzmanı Berk İlbay da yarışmaya ilişkin olarak, “AtomSkills benzersiz bir etkinlik formatı. Bu etkinlik, bir iş programı ile uygulama bölümünü birleştiriyor. Akkuyu NGS, Türkiye’deki nükleer endüstriyi teknolojik olarak geliştiriyor ve tüm proje katılımcılarını bir araya getiriyor. Biz genç nükleer enerji uzmanları, dünyanın en büyük nükleer tesisinde çalışmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bilgi notu:

AtomSkills, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından 2016 yılından bu nükleer endüstrideki çalışma ve mühendislik mesleklerine yönelik olarak her yıl düzenlenen bir endüstri şampiyonası olma özelliği taşıyor. İlk şampiyona, yaklaşık 450 uzman ve endüstri uzmanının katılımıyla 10 yeterlilik kategorisinde gerçekleştirildi. Günümüzde en büyük şampiyonalardan biri olma özelliği taşıyan Atomskills, bu yıl 42 kategoride düzenlendi ve farklı ülkelerden 2 bin katılımcı ve uzmanı bir araya getirdi. AtomSkills Şampiyonasına katılım, bir uzmanın kendini göstermesi ve kariyerinde yeni fırsatlar elde etmesi bakımından önem taşıyor. 2023 yılında ilk kez uluslararası statü kazanan şampiyona, Rusya, Belarus, Türkiye, Bangladeş, Özbekistan, Kazakistan, Küba, Bolivya ve Hindistan’dan 1900’den fazla katılımcıyı bir araya getirmişi, yarışmalar 40 kategoride düzenlenmişti.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS, Rus tasarımına göre inşa ediliyor. Akkuyu NGS projesi, küresel nükleer toplumun tüm modern gereksinimlerini karşılayan her biri 1200 MW kapasiteli, Rus tasarımı VVER-1200 tipi “3+” nesil reaktörlere sahip dört güç ünitesinden oluşuyor. Akkuyu NGS’nin inşası, küresel nükleer endüstride BOO (build-own-operate ya da “Yap-Sahip Ol-İşlet”) modeline göre hayata geçirilen ilk proje olma özelliğini taşıyor.

Rusya, dost ülkelerle iş birliğine odaklanarak uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerini sürekli olarak geliştiriyor. Dış kısıtlamalara rağmen, ülke ekonomisi ihracat potansiyelini artırmakta ve dünyanın dört bir yanına mal, hizmet ve hammadde tedarik etmektedir. Büyük yabancı enerji projelerinin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir