Akademik Lomonosov yüzer nükleer güç santrali beş yılda yaklaşık 390 bin ton sera gazı emisyonunu önledi

Akademik Lomonosov yüzer nükleer güç santralinin (NGS) devreye alınmasından bu yana 390 bin ton sera gazı önlenmiş oldu.

Akademik Lomonosov’un ilk kez 14 Eylül 2009’da Rusya’nın Murmansk kentinden yola çıkıp Pevek kentinde demir atması, Rusya’nın ücra Çukotka bölgesi için son derece önemli bir adım, ülkenin ücra bölgelerinin sürdürülebilir kalkınmasına giden yolda önemli bir atılım ve küresel enerji üretiminde yeni bir kilometre taşı oldu.

Rus bilim insanları tarafından tasarlanan benzersiz yüzer nükleer güç santrali halihazırda Chaun-Bilibino enerji merkezi için güvenilir ve kesintisiz bir ısı ve elektrik enerjisi kaynağı olma özelliği taşıyor. Aralık 2019’da devreye alınmasından bu yana, yüzer NGS Temmuz 2020’den Ağustos 2024’e kadar 905 milyon kW-saat elektrik ve 295 gigakalori ısı üretti. Bu miktarda düşük karbonlu nükleer enerji üretimi, alternatif enerji kaynaklarının kullanılması halinde oluşabilecek yaklaşık 390 bin ton sera gazı emisyonunun önüne geçilmesini sağladı.

Yüzer NGS Direktörü Victor Yelagin, Akademik Lomonosov’un devreye alınmasının yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yüzer NGS, güvenilir ve verimli olduğunu kanıtlamıştır. Küçük ölçekli nükleer enerji teknolojisinin önemli bir amiral gemisi olmuştur. (Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bünyesindeki) Rosenergoatom AŞ, faaliyet gösterdiği diğer bölgelerde olduğu gibi Pevek’te de yerel halkın yaşam kalitesini artırmak için pek çok sosyal girişimi hayata geçiriyor. Bu yıl Şehir Eğitim Merkezi’nin salonunu, iç ve dış ısıtma ve su tedarik sistemlerini yeniledik. Ayrıca bilgisayar ve ofis ekipmanları da bağışlıyoruz. Bununla beraber kapalı bir buz pateni pisti inşa edilmesi için 75 milyon ruble bağışta bulunduk. Müteahhit seçildi, pist önümüzdeki yıl hazır olacak” dedi.

Rosatom, küçük nükleer enerji santrallerinin inşası ve işletilmesinde tartışmasız küresel liderlerden biri olarak öne çıkıyor. Yüzer NGS’nin Kuzey Kutbu ve Uzak Kuzey’de başarılı şekilde işletilmesi, bu teknolojinin ulaşılması zor, izole alanlardaki uygulanabilirliğini ortaya koyuyor. Rosatom, yüzer NGS’nin yanı sıra Yakutistan’da en yeni RITM-200 tipi reaktöre sahip kara tabanlı bir küçük nükleer santral de inşa ediyor.

Rus hükümeti, Rusya’nın Kuzey Kutbu bölgelerinin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesine öncelik veriyor. Kuzey Deniz Rotası’nın kargo kapasitesinin arttırılması, kargo teslimat hedeflerine ulaşılması açısından büyük önem taşıyor. Bu kargo koridorunu genişletmek için düzenli kargo hizmetlerini hayata geçiren Rosatom, yeni nükleer buzkıranlar inşa ediyor ve altyapıyı yeniliyor. Rosatom’un bünyesindeki şirketler de bu çalışmalara büyük katkıda bulunuyor.

Bilgi Notu:

2019 yılında yüzer NGS, iki römorkör ve Dixon buzkıran gemisi tarafından Murmansk’tan Pevek’e çekildi. Gemi 9 Eylül’de Chaunskaya Körfezi’nin ağzına ulaştı. Yüzen NGS, 2.640 deniz milini (4 bin 888 km) sadece 17 günde katederek planlanandan önce yola çıktı. Gemi Baltık Tersanesi tarafından üretilen özel amortisörlerle demirlendi. Demirlemenin hemen ardından Akademik Lomonosov karadaki altyapıya bağlandı. 1 ve 2 numaralı türbin jeneratörleri sırasıyla 19 ve 22 Aralık 2019’da Chaun-Bilibino güç merkezine güç sağlamaya başladı. Yüzer NGS, 22 Mayıs 2020’de, Rusya Federasyonu Federal Çevre, Sanayi ve Nükleer Denetim Kurumu’ndan nükleer santralin tüm tasarım özelliklerini karşıladığını teyit eden onayları aldıktan sonra tamamen devreye alındı.

Yüzer NGS, Çukotka Yarımadası’ndaki Pevek’te demirli halde bulunuyor. Faaliyette olan tek yüzer NGS olan Akademik Lomonosov, dünyada en kuzeyinde ısı sağlayan tek NGS olma özelliği de taşıyor. Yüzer güç ünitesi, nominal çalışma modunda70 MW’a kadar elektrik ve 50 Gcal/saat ısı üretebilen iki KLT-40S nükleer reaktörle donatılmış durumda. Bunun yanı sıra tesiste tüketicilere ısı ve güç sağlayan kara altyapısı da bulunuyor. Yüzer NGS, Pevek’e ve daha sonra da tüm bölgeye güvenilir şekilde hem elektrik hem de ısı sağlıyor.

Rus Hükümeti, yerel yönetimler ve büyük Rus şirketleriyle iş birliği içinde, ülke genelinde yaşam kalitesinin iyileştirilmesine büyük önem veriyor. Bunu başarmak için konut inşası, iyileştirilmiş tıbbi hizmetler ve altyapı geliştirme girişimleri de dahil olmak üzere hızlandırılmış ulusal öncelikli projeler devam ediyor. Rosatom ve şirketleri bu faaliyetlere aktif olarak katkıda bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir