“Ülkemiz dünyanın 10 büyük plastik çöplüğünden biri”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin (MERÇED) Mersin Gazeteciler Cemiyeti toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında çevre katliamları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamayı yapan Sabahat Aslan, Fazıl Say’ın Kaz dağlarında verdiği konserin umuda dönüştüğü söyleyerek herkesi katliamlara karşı mücadeleye davet etti. 

Ülkemizde ve dünyada uygulanan yanlış politikaların tüm varlıklarımızı tüketme noktasına getirdiğini ve bugün dünyanın büyük felaketlerin yaşanacağı küresel iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirten Aslan, “Bu tehdit artık krize dönüşmüştür. Dünyanın geri dönülemez sınırı olan 2 C ‘nin ısınmasına ramak kalmıştır. Bu ısınmanın sonucunda artık dünyanın her yerinde aşırı yağışların ve buzulların erimesinden dolayı seller, kuraklıklar, orman yangınları, türlerin yok oluşu ve gıda krizleri yaşanmaktadır. Ülkemiz de bu yanlış politikaların uygulanmasından çok zarar görecektir. Son zamanlarda ülkemizdeki bütün yer altı ve yer üstü zenginlikleri küresel bir saldırı altındadır. Bu saldırının sonucunda şirketler çok kar ederken doğamız katledilerek çevremiz kirletilmektedir.” ifadelerini kullandı. Ülkemiz plastik ithalatı ve kullanımıyla dünyanın 10 büyük plastik çöplüğünden biri olduğunu ve sanayileşme adı altında gelişmiş ülkelerin sanayi ve nükleer çöplüğü haline dönüştüğünü de belirtti. 

‘Fazıl Say konseri örnek olmuş, umuda dönüşmüştür’ 

Aslan, “Altın madenciliği ile Kaz Dağları, Murat Dağı, Cerattepe, Fatsa ve yeni maden sahası ilan edinilen Munzur dağları ilerde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak olup bölgelerde siyanür kullanımı yüzünden felaketler meydana gelecektir. Eskişehir yeni bir çevre katliamı ile karşı karşıyadır. Eskişehir ‘de 31 bin hektarlık alanda ardıç, sedir, karaçam ve meşe ağaçlarının içinde yer aldığı ormanlık alanda yüz binlerce ağaç katledilecektir. Orman katliamları ülkemizin her tarafında yapılmaktadır. Doğal kültürel ve tarihi varlıklara yönelik sistematik saldırılarından Salda Gölü de nasibini almak üzeredir. Ülkemizin her tarafında devam eden ekolojik yıkımları durdurmak için verilen mücadelelere 18 Ağustos tarihinde Fazıl Say ‘ın Kaz Dağları’nda verdiği konser örnek olmuştur ve bu örnek umuda dönüşmüştür. Kaz Dağları’nda ki verilen bu mücadele ülkemizin varlıklarına yapılan tüm saldırılar karşı verilmektedir.” ifadelerini kullandı. 

” Kentimiz vahşi madencilik ile talan edilmektedir ” 

Mersin’de yıllarca Nükleer karşıtı itirazların görmezden gelindiğini ve felaketin habercisi olan Akkuyu Nükleer santralin zemininde oluşan çatlaklıkların önlenmeden inşaatının devam ettiğini açıklayan Aslan, ” Kentimizde kurulumu planlanan Balık çiftlikleri ve Taşucu tersanesi ile denizin ekosistemi ve uluslararası Ramsar sözleşmesi ile korunan Göksu Deltası çok zarar görecektir. Kentimiz de vahşi madencilik ile talan edilmektedir. Ülkemizdeki bu talan zihniyeti hepimizi geleceksiz bırakacaktır.” şeklinde konuştu. MERÇED, toprak, su, hava ve yaşam hakkı için doğayı ranta kurban eden bu politikaların karşısında mücadeleleri etkinleştirmek için başta yerel yöneticiler olmak üzere meslek odalarını, STK’ları ve halkı mücadele etmeye davet etti. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir