Geçtiğimiz günlerde Mersin Küçük Pazarı’nın yıkımı gerçekleşmişti. Bu pazarın yerine ne kurulacağı konusunda tartışmalar devam ediyordu. Büyükşehir belediyesi tartışılan bu konuya açıklık getirdi. Küçük pazarın yerine 4 katlı Gençlik Merkezinin yapılacağı belirtildi.  Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu ise bu yapılacak olan Gençlik Merkezini doğru bulmadıklarını açıkladı.

 

Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu, Büyükşehir belediyesine Küçük Pazarın yerine sanat meydanı yapılmasını yönünde önerilerde bulundu.

 “Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne çağrımızdır” şeklinde dikkat çekerek basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada önemli bir ticari aksı olan Silifke Caddesi üzerinde konumlanan, Küçük Pazar adı ile bilinen ve yıllarca Mersin’e bu anlamda hizmet vermiş olan alanda bulunan yapısal ömrünü tamamlamış binaların yıkıldığını kaydedilerek yerine ise bir Gençlik Merkezi yapılacağı konusunu yeni öğrendikleri belirtildi.

 

Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu konuyla ilgili yazılı açıklama da şunları ifade etti: “Bu bölge ticari anlamda yoğun bir hareketliliğe sahiptir ve önemli ölçüde otopark ihtiyacı olan bir ticari merkez durumundadır. Hemen güneybatı yanında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün konakladığı ve sonradan Atatürk Evi olarak müzeye çevrilen konut bulunmaktadır. Bu konutun kuzeyinde yer alan parsel ise, Nazım ve Uygulama İmar Planlarında yeşil alan (park) olarak işaretlidir, şahıs mülküdür. Küçük pazar alanı, askıda olan yeni Nazım İmar Planında özel proje alanı olarak sadece plan açıklama raporunda belirtilmiştir. Yeni planda bununla ilgili herhangi bir işaretleme yoktur. Küçük Pazar’ın bulunduğu alana Gençlik Merkezi yapılmasının doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Kent için gerekli olan bu tür merkezler daha çok konut yerleşim bölgelerinde ve rahat kullanılabilecek geniş alanlarda tasarlanmalıdır. Hâlihazırda büyük otopark ve trafik sıkıntısı yaşanan bu bölgeye yeni yük getirecek işlevlerin konumlandırılması, mevcut problemleri daha da artıracaktır. Bunun yerine kamusal bir açık alan olarak düzenlenmesi, Atatürk Evi Müzesi’nin çevresinde yer alan ve yakın zamanda yenilenen kamusal alanlarla ilişkilenecek ve yoğun ticari merkeze nefes aldıran doğal-sosyal açık alanlara katkı sağlayacaktır. Bütün bu sebeplerle bizim önerimiz ve talebimiz, kamuya ait bu alanın yine kamu tarafından kullanılması, bu kentte yaşayan ve bu alana gelen insanların nefes aldığı, sosyalleştiği bir sanat meydanı olarak düzenlenmesidir.”