MTSO İLE KOLOMBİYA TİCARETİ DAYANIŞMASI

MTSO’nun gerçekleştirdiği Ülke Tanıtım Toplantısına katılan Kolombiya Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto Saavedra, “Türkiye ile Kolombiya arasındaki ticaretini artırılabiliriz” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde gerçekleşen Kolombiya Ülke Tanıtım Toplantısına, Kolombiya Ankara Büyükelçisi Juan Alfredo Pinto Saavedra ve Büyükelçiliği Ticaret Ajansı Direktörü Milena Gomes Koop katıldı. MTSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Büyükelçi Saavedra, ülkesinin özellikle tarım alanındaki zenginliklerini anlatarak Türkiye ile Kolombiya arasındaki ticaretin artırılabileceğini söyledi. Saavedra, Kolombiya’nın Türkiye’den 1,5 kat büyük bir ülke olduğunu ve 50 milyon kişinin yaşadığını kaydederek, sosyal zorluklar nedeniyle uzun yıllar ülkelerinde şiddet ve çatışmanın hakim olduğunu, bu çatışmaların bugün sona ermesine rağmen ülkelerin Kolombiya ile ticaret yaparken tereddütlü yaklaştığını belirtti.

 

“TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNE HER ZAMAN AÇIĞIZ”

 

Kolombiya’nın 114 milyon 174 bin 800 hektar alana sahip olduğunu  belirten Saavedra: “Bunun 24-25 milyon hektarının tarım arazisi olmasına rağmen 8 milyon hektarını kullanıyoruz. Birleşmiş Milletler organizasyonu içinde yer aldıklarını ve tarım konusunda gelecek vaat ediyoruz. Türkiye ile işbirliğine her zaman açık olduklarını, iki ülke arasındaki ticareti yeterli görmediklerini ve iyi değerlendirilmesi halinde önemli fırsatlar bulunduğuna inanıyoruz.” diye konuştu.

“KOLOMBİYA ÇİÇEK ÜRETİMDE İKİNCİ SIRADA”

 

Tarımsal ihracatlarının başında kahvenin yer aldığını belirten Saavedra,  Dünyanın en iyi kahvesinin Kolombiya’da yetiştiğini dile getirdi. Saavedra: “Taze kesilmiş çiçek üretiminde ise Hollanda’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Muz, yağ ve doymuş yağ, şekerleme ürünleri ihraç ediyoruz. Türkiye’ye ise ağırlıklı olarak muz, avokado, ananas gibi tropikal meyveler, et ve canlı hayvan gönderiyoruz. Türkiye’den ne alabileceklerimiz konusunda, özellikle tahıl, buğday, hayvan yemi, bakliyat ve tropik meyveler dışında Kolombiya’da yetişmeyen, elma, şeftali gibi meyvelerden alabiliriz.” şeklinde kaydetti.

 

“DÜNYANIN EN İYİ TİCARETİNİ YAPAN İNSANLARIN TÜRKLER OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

 

Kolombiya  Türk yatırımcılarını görmek istediklerini belirten Juan Alfredo Pinto Saavedra: “Açık bir ekonomi oldukları ve yatırımcılara sıcak bakıyoruz. Türk yatırımcıları Kolombiya’da görmek istiyoruz bundan da memnun kalırız. özellikle tarım ve balıkçılıkta işbirliklerinin artırılabiliriz ve  dünyanın en iyi ticaretini yapan insanların Türkler olduğunu biliyoruz ve sizlerle iş yapmak istiyoruz.” diyerek son cümlelerini tamamladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir