“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeniyle Mersin Kadın Platformu Özgür Çocuk Parkında bir şenlik gerçekleştirdi. 8 Mart’ın gelişini kadınlar halaylar ve türküler eşliğinde kutladı. Mersinli kadınlar 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü çağrısında bulundu. Platform adına açıklama yapan Zübeyde Akpınar, artan şiddet olaylarına dikkat çekti. Şenliğin son bölümünde ise kadınlar yan yana durarak feminist simgesini oluşturdular.

 

Zübeyde Akpınar yaptığı konuşmada: “Mücadelemiz daha büyük ve direnişimiz daha güçlü olmalıdır.  Çünkü: 2017 yılı Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye 144 ülkenin içerisinde 131. sırada yer alıyor. Ekonomide cinsiyet eşitliğinde 128’inci, eğitimde 101’inci, sağlıkta 59’uncu, siyasette cinsiyet eşitliğinde ise 118’inci sırada bulunuyor. Kadınlar eşleri, sevgilileri, partnerleri tarafından duygusal, psikolojik, ekonomik, fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Yalnızca 2017 yılında, 409 kadın erkekler tarafından katledildi, 322 kadın cinsel şiddete uğradı. Kadınlar yine esnek, güvencesiz, düşük ücretlerle ve uzun çalışma saatleriyle çalışmaya devam etmekte” ifadelerini kullandı.

 

 

Akpınar, 2017 yılında 387 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını ve çocuk yaşta evliliklerin devam ettiğini belirtti.

Bugün Türkiye koca bir çocuk öğütme makinesine dönüştüğünü belirten Zübeyde Akpınar: “İstanbul’da bir hastanede 2017 yılında yalnızca 5 ayda yaşları 18’in altıda 115 kız çocuğunun cinsel istismar sonucu hamile kaldığının ortaya çıkması sonrasında olayın aydınlatılması yerine olayı açığa çıkaran sağlık emekçisinin sürgün edilmesi hükümetin konuya ilişkin samimiyetsizliğini ortaya koymaktadır. 2017 yılında toplam 387 çocuk cinsel istismara maruz kaldı. Çocuk yaşta evlilikler devam etmekte ve Yaklaşık 600 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde yaşamak zorunda kalmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Çağrı yapmak için toplandıklarını dile getiren Akpınar: “Devlet ve iktidarı elinde bulunduran AKP hükümeti kadınlara, çocuklara ve LGBTİ’lere yönelik sorumluklarını derhal yerine getirmelidir. Çünkü kadınlar, çocuklar ve LGBTİ’ler bu ülkenin anayasa ile belirlenmiş eşit yurttaşlarıdır. Ancak uygulamalarda erkekler kadar eşit olmadığımızı görüyoruz. Erkek şiddeti yasa tanımaksızın kadınlara ve çocuklara yönelik olarak artarak devam ediyor.  Hükümet, İstanbul sözleşmesi gibi altında imzasının bulunduğu uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmelidir” diyerek konuşmasını tamamladı.